D66 heeft in haar verkiezingsplannen staan dat de kinderopvangtoeslag voor gastouderopvang verdwijnt. Is dat een goede zet ? Misschien wel een hele goede kwaliteitsverbetering ? Een hele goede bezuiniging ?

De gastouderopvang is toch een beetje een soort tussenvorm waarbij een deel van het (informele) oppassen door opa en oma vervangen is door (formele) opvang door diezelfde opa en oma. De overheid stimuleert dus dat ouders en grootouders geld “verdienen” aan de opvang van de eigen (klein)kinderen. Met als lachende derde natuurlijk de gastouderopvangbureau’s. En u als belastingbetaler die de rekening betaald.

Voor de duidelijkheid : deze vorm van opvang danken we voornamelijk aan het CDA en VVD. De VVD was ook tegenstander (actie “behoud gastouderopvang”) van het aanscherpen van de eisen in de gastouderopvang. De ouders waren immers “zelf wel in staat om te bepalen wat kwaliteit en goed is voor hun kinderen”.

In de loop der jaren zijn door de politiek/overheid regels aangescherpt om de gastouderopvang aan te passen, maar het blijft toch een beetje een mix van  “oppassen” en “formele kinderopvang”. De kwaliteits-, veiligheids- en opleidingseisen zijn lager dan bij de kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang.

Suggestie

Een suggestie is natuurlijk dat de er alleen kinderopvangtoeslag betaald wordt voor gastouderopvang indien:

  • * de oppasouder geen (in)directe familieband heeft met de kind(eren) van de vraagouder (lees: geen opa/oma/tante e.d.)
  • * de oppasouder kinderen uit verschillende gezinnen verzorgt  (lees: geen buurvrouw/buurman)
  • * de gastouderopvang vanuit kindcentra gecoördineerd worden (en deze meer verantwoordelijk gesteld worden voor de kwaliteit e.d.).

Verantwoording

Minister Kamp of anders het CPB is vast wel in staat om een deugdelijke schatting te maken van het door de overheid betaalde bedrag aan kinderopvangtoeslag in de periode 2005 / 2011 aan ouders waarvan de grootouders en/of andere familieleden de opvang verzorgden. Waarschijnlijk zal de gemiddelde Nederlander er van dromen om 1% van dat bedrag op hun spaarrekening te zien staan. Overigens wel benieuwd of er één politieke partij de verantwoording durft te nemen van deze verspilling.

Kwaliteit

De gastouderbranche wil natuurlijk zelf ook het beeld hebben van kwalitatieve goede opvang (die er ook zeker is) en niet van een veredelde oppascentrale of administratievorm om zo veel mogelijk kinderopvangtoeslag te verkrijgen. Door uitvoering van dit soort maatregelen zal dat “geurtje” kunnen verdwijnen.

Verdwijnen kinderopvangtoeslag voor gastouderopvang is verbetering van de kwaliteit.

Het is maar een suggestie….

Stelling :

{acepolls 10}