Positieve verhalen over gastouderopvang

Als gastouderbureau willen wij bereiken dat gastouderopvang niet langer als het zwarte schaap in kinderopvangland wordt gezien. Gastouderopvang is een goede professionele vorm van opvang, dat zich qua kwaliteit prima kan meten met kinderdagverblijven. Er is sinds 2010 echt een professionaliseringsslag gaande in gastouderland. En er zijn nog zoveel negatieve artikelen of onjuiste artikelen.

In een opiniestuk op Werkeninkinderopvang.nl staat momenteel letterlijk “De gastouderopvang is toch een beetje een soort tussenvorm waarbij een deel van het (informele) oppassen door opa en oma vervangen is door (formele) opvang door diezelfde opa en oma. De overheid stimuleert dus dat ouders en grootouders geld “verdienen” aan de opvang van de eigen (klein)kinderen.”

Met alle respect, dat is gewoon niet waar en het is niet eerlijk. Op deze manier blijft het zo dat, als men aan gastouderopvang denkt, er gelijk aan opa’s en oma’s gedacht wordt, terwijl gastouders bestaan uit geschoolde mensen die met heel veel liefde en plezier kinderen opvangen in een thuissituatie.

Ja, Opa’s en oma’s maken een deel daarvan uit, maar gastouderopvang is zoveel meer en ook die opa’s en oma’s zijn tegenwoordig geschoold en er zijn er veel die tegenwoordig ook andere kinderen dan hun kleinkinderen opvangen.

Als directrice van een gastouderbureau raak ik hevig gefrustreerd als ik bijvoorbeeld dit soort artikelen lees of een dergelijk artikel lees op de site van ING

Daar wordt gastouderopvang als alternatief gezien naast de kinderdagverblijven die ze reguliere opvang noemen. Gastouderopvang is geen alternatief, gastouderopvang is een kinderopvang. Ik vind dat een beroepsgroep van 50.000 gastouders verkeerd en laatdunkend neergezet word, de beeldvorming is slecht en dat is zo onterecht.

Het Kinderopvangfonds en de Bernard van Leer Foundation kwam met een rapport waarin er bijna geen plek is voor gastouders. Wij vinden dat een heel serieuze zaak en het gaat primair tegen de keuzevrijheid in die ouders horen te hebben over hun kinderopvang, een keuzevrijheid die zo gepropagandeerd werd door de VVD destijds.

Op 20 september was het de dag van de gastouder. Mare gastouderbureau wilde deze gelegenheid aangrijpen om de gastouderopvang, die onterecht met een imagoprobleem kampt, positief onder de aandacht te brengen. Wij hebben daarom gastouders gevraagd om leuke anekdotes uit hun dagelijks werk naar ons te mailen.

We hebben zoveel leuke inzendingen van onze gastouders gekregen dat het heel moeilijk was te kiezen. U kunt de inzendingen en vele anderen nalezen op onze facebookpagina:  www.facebook.com/gobmare

Wij wilden onze actie voortzetten, dit keer voor vraagouders. Het artikel op de website Werkeninkinderopvang.nl en vele anderen maken duidelijk dat er meer positieve verhalen over de gastouderopvang moeten komen. Gastouderopvang is een geweldige, volwaardige vorm van opvang en moet ook zo gezien worden. Wij komen nog te vaak negatieve, onjuiste of laatdunkende verhalen tegen over gastouders en gastouderopvang.

Vandaar onze oproep dus voor positieve verhalen, laat mensen zelf vertellen hoe zij hun opvang bedrijven, hoe zij genieten van hun werk, laat ouders vertellen hoe zij hun gastouderopvang ervaren, met hoeveel kunde en liefde hun kinderen opgevangen worden. Gastouder zijn is werk en gastouders zijn een volwaardige beroepsgroep vol met kundige professionele ervaren mensen. 

Positiviteit is duidelijk iets wat onze branche echt goed kan gebruiken en als we met zijn allen onze gast- en vraagouders hun verhaal laten doen verandert er misschien iets aan de beeldvorming. Het zal moeilijk zijn een negatief imago om te buigen. Voor elk negatief bericht heb je immers zes positieve berichten nodig. Negativiteit blijft, helaas, langer hangen.

Heeft u ook positieve verhalen, mail deze dan naar dit adres . We willen mensen zelf laten vertellen hoe zij hun opvang bedrijven, hoe zij genieten van hun werk en de ouders laten vertellen hoe zij hun gastouderopvang ervaren, met hoeveel kunde en liefde hun kinderen opgevangen worden. Gastouder zijn is werk en gastouders zijn een volwaardige beroepsgroep vol met kundige professionele ervaren mensen.

De verhalen worden gepubliceerd op onze facebookpagina, maar er wordt ook aandacht besteed in onze website. KNGO en kinderopvang.org en kinderopvangtotaal hebben ook al interesse getoond. We willen allemaal hetzelfde, namelijk dat gastouders voor vol worden aangezien.

Bron : Gastouderbureau Mare

Deel dit artikel