Abvakabo : Kamp moet dramatische pensioenkorting tegenhouden

Pensioenfondsen zijn door de extreem lage rente genoodzaakt zich arm te rekenen. Door de huidige regels waarmee de fondsen hun dekkingsgraad bepalen, dreigen forse kortingen op de pensioenuitkeringen en pensioenopbouw. Voor ambtenarenfonds ABP betekent dat in het meest sombere scenario voor 2014 een kortingspercentage van 14 procent, schrijft de Volkskrant woensdag.
‘Demissionair minister Kamp mag niet langer zijn kop in het zand steken’, vindt voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV. ‘Het wordt tijd dat de minister wakker wordt en zijn verantwoordelijkheid neemt. Ook van de andere politieke partijen verwachten we duidelijkheid - juist in verkiezingstijd. Korten op basis van de huidige onrealistische rekenregels is onnodig. Dat kunnen wij absoluut niet accepteren.’
 Rekenmethode
Door de economische crisis in Europa wordt de rente extreem laag gehouden. Als gevolg hiervan moeten de pensioenfondsen met een lage rente berekenen hoeveel ze in kas moeten hebben om in de toekomst de pensioenuitkeringen te kunnen betalen. Abvakabo FNV vindt dat Kamp moet kiezen voor een rationele en veilige rekenmethode, zodat pensioenfondsen zich niet te rijk en ook niet te arm rekenen.
‘De meeste fondsen halen goede resultaten. Samen hebben de fondsen nu bijna 900 miljard euro in kas, waarvoor we keihard hebben gewerkt. Het mag niet gebeuren dat we zomaar op basis van een kunstmatig lage rentestand tot korten overgaan’, aldus Van Brenk.  
 Koopkrachtverlies
Niet alleen gepensioneerden zijn de dupe als er gekort gaat worden. Werknemers bouwen minder pensioen op en moeten door de lage rente mogelijk ook nog eens meer premie gaan betalen. Van Brenk: ‘De koopkracht staat al enorm onder druk. De dagelijkse kosten stijgen, terwijl de salarissen van vele Nederlanders hier nauwelijks aan worden aangepast. Als we met de huidige rente blijven rekenen, wordt het koopkrachtverlies dramatisch. Dat is de nekslag voor de economie. Minister Kamp moet zijn verantwoordelijkheid nemen.’
Bron : http://www.abvakabofnv.nl/nieuws/nieuws/kamp-moet-dramatische-pensioenkorting-tegenhouden
Deel dit artikel