Willekeur dreigt bij afhandeling Kinderpardon

De regels van het Kinderpardon zijn volgens staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie in beton gegoten. Hij wil geen toezeggingen doen over oproepen van GroenLinks, D66, de ChristenUnie en de SP om voor groepen kinderen die onterecht buiten het Kinderpardon vallen een oplossing te zoeken. Tijdens een debat in de Tweede Kamer op 10 juni 2014 heeft Teeven herhaald dat hij wel serieus zal kijken naar brieven van burgemeesters die zich zorgen maken over kinderen die buiten de boot vallen. Onder meer het CDA vroeg dit in een motie. Die brieven moeten 20 juni binnen zijn.

Defence for Children maakt zich grote zorgen over de vele kinderen die niet over een netwerk beschikken dat zo snel en zo gemakkelijk toegang tot een burgemeester heeft. Deze afhandeling van het Kinderpardon leidt tot willekeur en is daarmee in strijd met het Kinderrechtenverdrag.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen stellen in een opiniestuk dat de uitzetting van de 600 kinderen die buiten het Kinderpardon dreigen te vallen in strijd is met het VN-Kinderrechtenverdrag, onder meer omdat het hun ontwikkeling bedreigt. In het redactioneel van het juni nummer van Right!  koppelt Mariëlle Bruning, hoogleraar Jeugdrecht aan de Universiteit Leiden, dit aan een uitspraak van een kinderrechter. Die sprak een ondertoezichtstelling uit omdat een meisje uitgezet dreigde te worden. In feite een ondertoezichtstelling van de Staat. Misschien moet voor de kinderen die buiten het Kinderpardon eenzelfde weg bewandeld worden? Lees hier het redactioneel.

Bron : http://www.defenceforchildren.nl/p/140/4012/mo233-m80/willekeur-dreigt-bij-afhandeling-kinderpardon

Deel dit artikel