Politieke schijnveiligheid kinderopvang

Deze week is het voorstel van D66 in de Tweede Kamer om kinderopvang de mogelijkheid te geven om niet-gevaccineerde kinderen te weigeren is aangenomen. En daar is de branche kinderopvang niet echt blij mee. Zo is ook te lezen bij een blog op de website WerkenbijKinderopvang.nl.

Zowel werkgeversorganisaties als de belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang menen dat dit weer een staaltje politieke schijnveiligheid is. De overheid denkt een (overheids)probleem op te lossen door het in de schoenen te schuiven van de kinderopvangbranche.

Een simpele vraag : waarom wordt het probleem niet bij wortel aangepakt ? Zo voert de GGD (via de consultatiebureau’s) het Rijksvaccinatieprogramma uit. Men beschikt dus over alle data over wie wel of niet gevaccineerd is.

Dit voorstel voorziet er in dat alle niet-gevaccineerde kinderen bij elkaar geplaatst worden op kinderdagverblijven die deze kinderen dan wel accepteren. Grote kans op een uitbraak van een ziekte.

Daarbij kunnen besmettelijke ziektes ook overgedragen worden bij een bezoek aan een consultatiebureau, bij een (indoor) speelparadijs, de voetbalkantine, in de speeltuin of een reünie van de zwangerschapsgym. Mogen de kinderen hier dan ook geweigerd worden ? Of worden hun inentingsboekjes gecontroleerd bij de ingang ?

Het is hopen dat de leden van Eerste Kamer inzien dat dit wetsvoorstel gewoon een staaltje politieke schijnveiligheid is en niet moet worden aangenomen als wet.

Doet u ook mee met poll of dit wetsvoorstel politieke schijnveiligheid is ?

 

Deel dit artikel