D66 : “Kinderen van 2,5 tot 12 jaar naar Alles-in-één-school”

D66-Tweede Kamerleden Steven van Weyenberg en Paul van Meenen presenteren vandaag de notitie  Kiezen voor kwaliteit: op weg naar de alles-in-één-school. Dit doen zij tijdens een bezoek aan Sterrenschool de Ruimte in Almere. De D66-Tweede Kamerleden zijn samen met fractievoorzitter Alexander Pechtold in Almere in het kader van de onderwijstour van D66. In de notitie doen de D66’ers voorstellen voor een betere en bredere vorm van voor- en vroegschoolse educatie, kinderopvang, peuterspeelzaal en basisonderwijs. Van Weyenberg: “De alles-in-één-school biedt grote kansen voor de ontwikkeling van kinderen. D66 wil zo snel mogelijk de peuterspeelzaal, kinderopvang, voor- en vroegschoolse educatie en regulier onderwijs combineren.”

Achterstanden aanpakken

D66 wil dat de alles-in-één-school de standaard wordt voor kinderen tussen 2½ en 12 jaar. Hier kunnen kinderen van half acht ’s ochtends tot half zeven ’s avonds terecht. Kinderen met een leer- of taalachterstand worden bijgespijkerd. Van Meenen: “Dat is hard nodig, want tegenwoordig zien we zelfs bij studenten op het MBO en HBO nog taalachterstanden. Hoe jonger een kind iets leert, hoe effectiever.” Kinderen die wat meer aan kunnen worden juist extra uitgedaagd door hun begeleiders op deze school. Zo krijgt elk kind een ontwikkelrecht en kan er toe gewerkt worden naar doorlopende leerlijnen.

Arbeidsmarkt

Ook is de alles-in-een-school een uitkomst voor werkende ouders. Daarom pleit D66 voor een ambitieuze agenda om de alles-in-één-school in heel Nederland mogelijk te maken. Van Weyenberg: “Aan het gesleep met jonge kinderen komt zo een einde. Zij kunnen nu op één plek terecht voor opvang, onderwijs, sport en cultuur. Dat is beter voor de kinderen, maar ook voor hun ouders.”

Onderwijstour

Sterrenschool de Ruimte in Almere is het soort alles-in-één-school die wat D66 betreft als voorbeeld kan dienen. Het bezoek is onderdeel van de onderwijstour van D66. Pechtold en Van Meenen geven in de ochtend een gastcollege aan de hogeschool Windesheim, waarna Pechtold en Van Weyenberg het bezoek brengen aan Sterrenschool de Ruimte. Pechtold: “Goed onderwijs is de motor van economische groei en werkgelegenheid. Veel politieke partijen hebben grote ambities en beloven forse investeringen. Maar eenmaal in het kabinet is er altijd een excuus om toch weer te bezuinigen. Zo ook dit kabinet van VVD en PvdA. D66 maakt een heldere keuze: onderwijs is prioriteit nummer één. Die boodschap dragen we deze weken in het hele land uit.”

Deel dit artikel