Stijging aantal vacatures

Het aantal openstaande vacatures steeg in het eerste kwartaal 2018 met 8 duizend. Hierdoor waren er eind maart 2018 235 duizend openstaande vacatures. De toename was dit kwartaal kleiner dan in het voorgaande kwartaal, toen het aantal vacatures toenam met 13 duizend. Inmiddels groeit het aantal vacatures al bijna 5 jaar. Er zijn meer dan 2,5 keer zoveel vacatures als medio 2013, toen de laagste stand bereikt werd (91 duizend vacatures per eind juni 2013). Alleen in 2006-2008 waren er meer vacatures dan nu. Het aantal vacatures liep toen op tot 249 duizend.\

In bijna alle bedrijfstakken nam het aantal openstaande vacatures in het eerste kwartaal toe, het meest in de zakelijke dienstverlening (+2 duizend). Ook in de vervoer en opslag en de handel kwamen er bijna 2 duizend vacatures bij. In de financiële dienstverlening was er in het eerste kwartaal een kleine afname. Met 45 duizend vacatures is de handel de bedrijfstak met de meeste vacatures; een vijfde van het totaal. Het aantal openstaande vacatures in de informatie en communicatie groeide naar 17 duizend, het hoogste aantal in deze eeuw.

Ten opzichte van een jaar geleden zijn er 10 duizend vacatures meer in de zakelijke dienstverlening. Ook in de handel (+9 duizend), de bouw (+6 duizend) en de industrie (+5 duizend) is het aantal vacatures aanzienlijk toegenomen in vergelijking met eind maart 2017.

Bron : CBS

Deel dit artikel