Opinie : Rutte (VVD) erkent falen beleid eigen minister (Kamp)

De verkiezingstijd is aangebroken, tijd voor cadeau’s, (loze?) beloften en evaluatie van het laatste huidige kabinet. Zo wil Rutte nu de bezuinigingen voor de kinderopvang in 2013 terugdraaien (€ 250 miljoen), overigens net als vele politieke partijen. Uiteraard zullen de ouders en kinderopvangbranche blij zijn.

Maar dan wel nog een stukje evaluatie. In een artikel in de Volkskrant wordt genoteerd : ‘Die bezuinigingen zijn vrij fors,’ zegt Rutte in de krant (red. : Volkskrant). ‘We moeten voorkomen dat minder vrouwen aan het werk gaan.’

Maar wacht eens even. Volgens minister Henk Kamp (VVD) hadden zijn maatregelen nauwelijks gevolg voor de arbeidsparticipatie van vrouwen. Ondanks alle berichten en signalen vanuit vakbonden, kinderopvangbranche, politieke partijen en andere organisaties. De cijfers van Kamp werden en worden door anderen anders geïnterpreteerd, zoals door Buitenhek Mangement & Consult. De minister was zelfs zo getergd om een persbericht aan te wijden n.a.v. de kritiek hierover. Beetje in categorie : als ik maar als hardste roep…

Nu gebruikte de minister voornamelijk cijfers uit 1e kwartaal 2012 of eerder. Maar die zijn niet bruikbaar als uitgangspunt. De ouders die besloten om te stoppen zijn veelal verwerkt in 2e kwartaal.

Waarom is dat ? De meeste ouders zullen pas in 1e kwartaal 2012 hebben gemerkt wat de werkelijke financiële gevolgen zijn van het beleid van Kamp. In veel gevallen “loopt” de kinderopvangtoeslag pas met de uitbetaling van de maand februari (rond 20 januari) of in veel gevallen met de maand maart (uitbetaling rond 20e februari) gelijk met de werkelijke situatie (aangepast uurtarief, inkomen e.d.). Vervolgens heeft de ouder veelal 2 maanden opzegtermijn. In beide gevallen zal dus het gevolg pas in 2e kwartaal meetbaar zijn.

Of heeft Kamp de kamer misschien onjuist voorgelicht ? Is immers ook al eerder voorgekomen. Of misschien onkunde ? Struisvogelpolitiek ? Hoe dan ook, Rutte erkent, zij het op een nogal indirecte manier, het ongelijk van Kamp. Iets wat door velen in 2011 ook al werd aangekondigd.

Praktisch ? De wijzigingen voor de kinderopvang 2013 zijn al door 1e en 2e kamer. De tabellen voor 2013 zijn al bekend, alhoewel nog niet gepubliceerd (dus nog geen wet). Gaat men het besluit terugdraaien na de formatie ? Gaat het ministerie van SoZaWe, net als in 2011, alles op het laatste moment publiceren?

Als een ruime meerderheid van de 2e kamer de wens heeft om deze bezuinigingen terug te draaien, waarom wachten ? Of is het alleen maar weer een (loze) belofte?

 

Poll :

{acepolls 9}

 

Deel dit artikel