Nederland moet veiligste online samenleving worden

  • door

Veiligheid op internet raakt iedereen. Zo kan de nationale veiligheid in gevaar komen wanneer de energiesector of de transportsector hun cybersecurity niet serieus zouden nemen. Ook onze economie valt of staat met een goed draaiende digitale omgeving. Toch zien we nog een groot gebrek aan bewustzijn over onze eigen en andermans digitale veiligheid. De overheid start daarom vanaf 28 oktober de campagne ‘Alert Online’ om het cybersecurity-bewustzijn van Nederlanders te vergroten. Alert Online is onderdeel van de Europese Cyber Security Maand.

Altijd en overal online; wat zijn de gevaren?
Nederland hoort tot de landen met de meeste internetaansluitingen en is koploper op het gebied van media-educatie. We zijn altijd en overal online. Dat geeft Nederland een voorsprong en biedt kansen voor innovatie en economische groei. Maar het betekent ook dat iedereen zich bewust moet zijn van gevaren en risico’s. Jongeren gaven in eerder onderzoek al aan dat ze digitale veiligheid als hun eigen verantwoordelijkheid beschouwen, hoewel ze een deel van de verantwoordelijkheid ook bij de overheid en bedrijven die sites exploiteren neerleggen.

Campagne Alert Online
Daarom start de overheid van 28 oktober tot en met 5 november een campagne om het cybersecurity-bewustzijn van Nederlanders te vergroten. Doel: van Nederland de meest veilige online samenleving maken. Het thema van Alert Online 2013 is ‘Smart Security’: samen slim investeren om van Nederland de meest open en veilige online samenleving te maken. Tijdens de 10-daagse campage Alert Online worden verschillende activiteiten in Nederland georganiseerd rondom cybersecurity. De bijbehorende campagnewebsite www.alertonline.nl geeft een goed overzicht van alle activiteiten, initiatieven en projecten en laat zien wat je zelf kunt doen om veilig en bewust te internetten.

De campagne richt zich op zowel particulieren als bedrijven. Zo krijgen particulieren bijvoorbeeld tips voor thuis, zoals:

  • Beveilig je smartphone
  • Gebruik sterke wachtwoorden en wissel deze regelmatig
  • Controleer je bankrekening regelmatig op onverwachte bedragen

Op de website staan nog meer tips voor zowel thuis als op het werk en laat zie waar je aan moet denken om je PC, laptop of smartphone veilig te kunnen gebruiken.

» Lees hier alle 10 tips voor particulieren

Gratis toolkit voor bedrijven
Bedrijven kunnen de gratis toolkit downloaden. Hiermee kunnen de eigen doelgroepen – denk aan medewerkers, leveranciers en klanten – worden geattendeerd op veilig online gedrag.

Masterclass Cybersecurity
Voor hbo- en academische studenten organiseert CSR een masterclass. Ook vinden er diverse seminars plaats.

E-learning module
De NCTV heeft een korte film gemaakt over de sporen die je – ongemerkt – achterlaat als je op internet bent. In deze korte film geven experts geven tips om risico’s te voorkomen. Daaraan gekoppeld is een e-learning module die je in staat stelt je eigen digitale veiligheid in kaart te brengen én de bijbehorende maatregelen te treffen.

Deelnemende partner aan Alert Online is ECP, kernpartner van Mediawijzer.net.

» Meer informatie vind je op de campagnewebsite Alert Online

Bron : http://www.mediawijzer.net/nederland-moet-veiligste-online-samenleving-worden/

Deel dit artikel