Mediawijsheid voor kinderen en hun ouders

  • door

Iedereen, jong en oud, moet internet en mobiele media veilig kunnen gebruiken. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Vooral ouders zijn vaak onzeker over het mediagebruik van hun kinderen. Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en de VNG denken dat gemeenten hun inwoners hierbij kunnen helpen. Ze hebben daarom een brochure uitgebracht: ‘Mediawijsheid: Informatie en inspiratie voor gemeentelijk beleid’.

Kinderen en jongeren gebruiken internet al volop voor vermaak, sociale contacten, informatie, educatie of hulpverlening. Maar soms krijgen kinderen ook te maken met zaken als online pesten, gameverslaving of commerciële verleiding.

Mediawijs maken

Elke gemeente heeft lokale spelers die kunnen helpen bij het mediawijs maken van inwoners. Bijvoorbeeld: scholen, kinderopvang, Centra voor jeugd en gezin en openbare bibliotheken. Al deze opvoeders thuis, op school en in de opvang kunnen kinderen begeleiden bij de omgang met media.

Brochure

De brochure ‘Mediawijsheid’ helpt hierbij met achtergrondinformatie en goede voorbeelden.

Week van de opvoeding

De brochure wordt gepubliceerd in het kader van de Week van de opvoeding (7 – 13 oktober). Thema van die week is: ‘Word spelenderwijs’.

Meer informatie

Bron :

 

Deel dit artikel