Is er nu een personeelstekort kinderopvang ?

Volgens een brief aan de Tweede kamer van  Staatssecretaris Tamara van Ark (.pdf) valt dat allemaal best mee. Lokaal her en der een beetje, maar dat is best op te lossen door de medewerkers een paar uurtjes meer te laten werken.  De BMK en BK hebben andere gedachtes hierover.

Wat nu niet bepaald sterk punt in de gedachtegang van mevrouw Van Ark is dat deze gebaseerd is op cijfers uit 2018 terwijl de wijziging BKR als gevolg van de Wet IKK inging per 1 januari 2019. Deze wijziging zo volgens een onderzoek van ABN AMRO uit mei 2018 al 2.500 extra arbeidsplekken tot gevolg hebben en “Zoveel nieuwe gekwalificeerde mensen zijn er eenvoudigweg niet voorhanden.”

De website Werkenbijkinderopvang.nl is erg nieuwsgierig, dus vroegen zij aan de meer dan 10.000 maandelijkse bezoekers hoeveel uur zij gemiddeld per week op een kinderdagverblijf werken.

De medewerkers op het kinderdagverblijf werken gemiddeld zo’n 27,5 uur per week (circa 0,76 FTE). Circa 70 % van de medewerkers op een KDV werkt al meer dan 25 uur per week en ruim 86 % meer dan 20 uur per week.

Volledig overzicht van uitkomsten per 11 december 2018 en 20 maart 2019 treft u hier aan.

Misschien tijd dat Mevrouw Van Ark zich baseert op meer actuele cijfers?

Bron : WerkenbijKinderopvang.nl

Deel dit artikel