Het gevaar van gratis kinderopvang

  • door

Af en toe komen er acties tevoorschijn over “gratis kinderopvang”. De kinderopvangorganisatie incasseert dan niet de zogenaamde eigen bijdrage, maar alleen de kinderopvangtoeslag. Nu is bijvoorbeeld ’t Zonnehoekje in Hoorn in het nieuws hierover.

Maar mag dat ? Antwoord is heel simpel : nee. U riskeert als ouder daarmee zelfs een naheffingsaanslag van de Belastingdienst. De eigen bijdrage is het bedrag wat u, na ontvangst van de kinderopvangtoeslag, zelf betaald.

Stel : u heeft een inkomen van € 30.000 als alleenstaande en u heeft uw kind 3 dagen op het kinderdagverblijf. Het kinderdagverblijf berekend daarvoor 138 uur a € 6,46 per maand.

Voorbeeld berekening:

Verschuldigd aan kinderdagverblijf

€ 891,48

U ontvangt aan Kinderopvangtoeslag

€ 721,00

Uw eigen bijdrage

170,48

Het kinderdagverblijf incasseert de € 721 aan kinderopvangtoeslag en scheldt u de rest kwijt.

Bent u er dan ? Nee, voor de Belastingdienst is dan eigenlijk het volgende plaatje ontstaan :

Verschuldigd aan kinderdagverblijf

€ 721,00

U ontvangt aan Kinderopvangtoeslag

€ 582,00

Uw eigen bijdrage

139,00

Het bedrag wat u verschuldigd bent aan het kinderdagverblijf is het basisbedrag voor de berekening van de kinderopvangtoeslag. Deze is dus verlaagd van € 891,48 naar € 721, dus uw eigen bijdrage is daarmee ook aangepast.

U riskeert dus een naheffingsaanslag van € 139 per maand, oftewel € 1.668 op jaarbasis. Met ook een kans dat u een boete krijgt. Want u bent als ouder ten allen tijde aansprakelijk voor het op geven van de juiste gegevens.

Ben u er dan ? Nee,… in het ergste geval zou het ook kunnen voorkomen u ook nog een factuur ontvangt van het kinderdagverblijf. U sluit immers een plaatsingsovereenkomst met het kinderdagverblijf voor plaatsing van uw kind voor een x-aantal dagdelen tegen een bepaald tarief (in voorbeeld : € 891,48) , Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag (ad € 721) moet dit bedrag zijn opgenomen in de overeenkomst. U bent dit bedrag dus in beginsel verschuldigd aan het kinderdagverblijf.

Staat de korting niet duidelijk en goed omschreven en het kinderdagverblijf gaat failliet ? (organisaties die dit aanbieden doen dit niet omdat  het zo goed met ze gaat) Dan zou u van de curator nog wel eens aanvullende factuur kunnen ontvangen. U heeft dan wel weer de mogelijkheid om het volledige bedrag van € 891,48 als basisbedrag voor de kinderopvang op te geven.

Aan het eind van de rit heeft u alsnog een eigen bijdrage betaald van € 170,48 per maand, maar dan wel met een hoop gedoe erom heen.

Belooft het kinderdagverblijf gratis opvang, dan kan het alleen als men helemaal niets incasseert en het dus niet wordt opgegeven aan de Belastingdienst. Ook kan u zich afvragen of u wel bij een goede organisatie terecht komt. Niet alleen laat die organisatie u een groot risico lopen, ook is kinderopvang gewoon een branche waar geld verdient moet worden om de schoorsteen te laten branden voor de organisaties. Linksom of rechtsom zal er een rekening betaald moeten worden.

Deel dit artikel