Daling gebruik kinderopvangtoeslag zet door

In 2013 is het gebruik van kinderopvangtoeslag met 18 procent gedaald. Het aantal kinderen op de opvang waarvoor toeslag wordt aangevraagd, is met tien procent gedaald en het aantal uren dat een kind opvang heeft met acht procent.

De daling is het grootst bij ouders met een hoger inkomen. Ouders met een inkomen boven 118.189 euro ontvingen in 2013 geen toeslag meer voor hun eerste kind. De daling in het aantal uren komt waarschijnlijk doordat ouders steeds flexibeler uren kunnen inkopen bij de kinderopvang. Verder zijn ouders minder gaan werken. Dit komt door de slechte economische situatie waardoor veel ouders hun baan verliezen. Dit heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld.

Minister Asscher: ‘De cijfers zijn niet goed, maar te verklaren. Het is belangrijk dat kinderen de mogelijkheid houden om naar de kinderopvang te gaan. Ik hoop dat de 150 miljoen euro extra vanaf 1 januari 2014 de sector een impuls kan geven. Ook blijven we werken aan goede en veilige kinderopvang’.

De daling van het gebruik van kinderopvangtoeslag is groot bij ouders met een hoger inkomen en de groep met lagere inkomens. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat deze kinderen niet meer naar de kinderopvang gaan. Het aantal kinderopvangorganisaties is ongeveer gelijk gebleven in vergelijking met een jaar geleden.

Bron : http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/03/24/daling-gebruik-kinderopvangtoeslag.html

Deel dit artikel