Abvakabo : Rutte II mag loondump thuiszorg niet uitbreiden

Goede zorg voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken, mag niet het kind van de rekening worden in het tweede kabinet Rutte. Abvakabo FNV vreest dat dit gebeurt, als Rutte II de plannen uitvoert die gisteren op straat kwamen te liggen. De loondump die nu plaatsvindt in de huishoudelijke verzorging, dreigt zich uit te breiden naar andere vormen van thuiszorg en begeleidingszorg.

Huishoudelijke verzorging is de lichtste vorm van thuiszorg en valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten. PvdA en VVD bekijken nu ook plannen om de zwaardere vormen van thuiszorg , alsook de begeleidingszorg van gehandicapten vanuit de AWBZ over te hevelen naar de WMO, waarvoor gemeenten verantwoordelijk zijn.

Goedkoop
Veel gemeenten willen de zorg zo goedkoop mogelijk inkopen. Ouderen en chronisch zieken zullen hierdoor minder hulp krijgen, of steeds een andere verzorgster aan huis krijgen. Zorgmedewerkers verliezen hun baan, of moeten een fors deel van hun salaris inleveren. In Rotterdam bijvoorbeeld, zakken huishoudelijke hulpen nu van 13 euro naar 10 euro bruto per uur. Abvakabo FNV voert daarom al in verschillende gemeenten actie.

Bron : http://www.abvakabofnv.nl/nieuws/nieuws/rutte-2-mag-loondump-thuiszorg-niet-uitbreiden

Deel dit artikel