Louis Tavecchio

  • door

Prof.dr.  L.W.C.  (Louis Willem Cornelis) Tavecchio (Den Haag, 10 maart 1946) is een Nederlands psycholoog.

Tavecchio werd geboren in Den Haag en is opgegroeid in de Haagse Schilderswijk.

Tavecchio ging naar het gymnasium, studeerde psychologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar hij in 1977 promoveerde op een onderzoek naar de meting en evaluatie van onderwijsgedrag. Eind 1975 trad hij in dienst van de universiteit Leiden bij de afdeling Algemene en gezinspedagogiek, waar hij tot begin 2007 werkzaam was. In 1979 werd hij benoemd tot universitair hoofddocent Gezinspedagogiek. In 2001 keerde hij terug bij de UvA (afdeling Pedagogiek & Onderwijskunde) als bijzonder hoogleraar pedagogische aspecten en kwaliteit van kinderopvang met de oratie :Van opvang naar opvoeding

Hij houdt zich daarnaast specifiek bezig met de ontwikkeling van jongens en de betekenis van vaderschap. Hij heeft regelmatig de aandacht gevraagd voor het gebrek aan mannelijke opvoeders in kinderopvang en primair onderwijs. Sinds februari 2007 vervult hij tevens de functie van Lector Vraaggerichte Methodiekontwikkeling en onderzoek bij het kenniscentrum van het domein Maatschappij en Recht van de Hogeschool van Amsterdam. Hij is hoofdredacteur van het tijdschrift Pedagogiek en lid van de redactie van Kind & Adolescent Review. Hij publiceerde vele tientallen (inter)nationale artikelen hoofdstukken en boeken op het gebied van gezinsopvoeding, kinderopvang en hulpverlening. Ook schreef hij enkele boeken op het gebied van sociaal-wetenschappelijke onderzoeksmethoden en statistiek.

Tavecchio heeft samen metprof. dr. M.H. Van IJzendoorn (Universiteit Leiden) en prof. dr. J.M.A. Riksen-Walraven (Radboud Universiteit Nijmegen) het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) opgericht als een samenwerkingsverband tussen de drie hoogleraren, verbonden aan drie Nederlandse universiteiten.

Bron : Wikipedia & website UvA

Deel dit artikel