Meteen naar de inhoud

Ben jij wel een echte ZZP’er / freelancer ?

  • door
zzp

Ben jij wel een echte ZZP’er ? Het aantal ZZP’ers (freelancers) is al jaren aan het stijgen, maar ook het aantal schijnzelfstandigen. Die doen zich voor als ZZP’er en maken vaak ook gebruik van belastingvoordelen waar ze eigenlijk geen recht op hebben. Het lijkt ook wel zo makkelijk volgens sommige websites. Je schrijft je in bij de KVK en maakt een profiel op een platform en je kan de diensten van je keuze gaan selecteren. Maar dat maakt je nog niet tot een echte ZZP’er.

Als echte ZZP’er ben jij op de hoogte van de drie eisen waaraan je minimaal moet voldoen volgens de wet DBA. Dus in de praktijk geen gezagsverhouding, geen persoonlijke verplichting tot arbeid, geen fictief dienstverband.

Als echte ZZP’er ben jij verantwoordelijk en aansprakelijk voor de werkzaamheden die je verricht en niet jouw opdrachtgever. Dus ook voor de kwaliteit van die werkzaamheden en kan jij daarop worden aangesproken.

Als echte ZZP’er weet je dat je afstand doet van allerlei arbeidsrechten en arbeidsbescherming, zoals cao’s en arbeidstijdenwet.

Als echte ZZP’er weet je de risico’s die erbij horen, zoals geen recht op WW, beperkt recht op zwangerschapsuitkering.

Als echte ZZP’er sluit jij zelf een pensioenverzekering af, of besef je goed de gevolgen en risico’s wanneer je dat niet doet. En dat je dan dus bij pensionering een behoorlijk terugval in inkomen kan hebben. En dat je partner dan geen nabestaandenpensioen ontvangt als voor je pensionering komt te overlijden.
Meer over echte ZZP’ers? lees hier verder

Bron : VacatureKinderopvang.nl

Deel dit artikel