Abvakabo FNV stapt definitief naar rechter inzake Estro/ Smallsteps

  • door
Op basis van de honderden meldingen over de overname van Estro, die Abvakabo FNV op het meldpunt heeft ontvangen, heeft de bond besloten definitief een juridische procedure tegen Smallsteps te starten. Maandagavond 18 augustus om 18.15 uur vertelt Abvakabo FNV-voorzitter Corrie van Brenk hier meer over in de uitzending van Een Vandaag op Nederland 1.

 

Door de vele meldingen maakt de bond op dat er sprake is van ‘overgang van onderneming’. Abvakabo FNV is principieel tegen dit type flitsfaillissement. Bij een flitsfaillissement is het voor een organisatie makkelijk om misbruik te maken van het faillissementsrecht. Estro/ Smallsteps kon werknemers zo op goedkope wijze ontslaan. Ouders, werknemers en leveranciers blijven met lege handen achter. Het mag natuurlijk niet zo zijn dat zij hier de dupe van worden!

Abvakabo FNV is van mening dat bij Smallsteps sprake is van ‘overgang van onderneming’. Dat zou betekenen dat Smallsteps alle 3.600 werknemers had moeten overnemen die in dienst waren van Estro met behoud van arbeidsvoorwaarden en opgebouwde rechten. Uit alle meldingen die de bond via het meldpunt heeft ontvangen, blijkt dat het plan van faillissement en de overname door Smallsteps al maanden van te voren is uitgewerkt.

Meldpunt
Het meldpunt dat Abvakabo FNV twee weken geleden heeft geopend, staat tot 1 oktober open. Rond die tijd start de bond de juridische procedure tegen Smallsteps.

Ga hier naar het meldpunt

Begin juli ging Estro failliet en maakte met zo’n 250 filialen en 2.600 werknemers direct een doorstart onder de naam Smallsteps. 130 andere locaties werden niet overgenomen en 1.000 werknemers verloren hun baan. Inmiddels is bekend dat 51 locaties definitief sluiten. De overige locaties zijn door andere kinderopvangorganisaties overgenomen.

Bron : http://www.abvakabofnv.nl/over-ons/nieuws/nieuwsoverzicht/2014/08/definitief-naar-rechter-inzake-estro-smallsteps/

Deel dit artikel